pag. 1435

|
Page 1188 - reduced state of indians.
every variety of game, which furnished them with clothing and nourishment.
But now that the buffalo has disappeared from these lands, the poor Indians are obliged to go and pass a portion of the year east of the Rocky Mountains, in search of their only means of subsistence. Often, too, in pursuit of their prey, they are drawn into the regions claimed by the Crows and Blackfeet, and are thus obliged to open their way arms in hand. The Yanktons and the Santees, Sioux tribes, are beginning to make inroads on the hunting grounds of the Brutes, a portion of the Sioux nation. The Poncas are often driven to the necessity of hunting in the lands of the Sioux and of the Cheyennes. Formerly the Iowas, the Omahas and the Otoes subsisted principally on the product of their buffalo hunts; at present they are reduced to the most pitiful condition, having nothing for food but a small quantity of deer, birds and roots. Such is their misery that they are forced to scour the country in every direction, and in little bands, most happy if they escape the ambush of an enemy more powerful than themselves, and who frequently massacre the old, the women and children. It is not rare here to have to deplore similar cruelties. Each year shows an increase of these revolting scenes - melancholy forerunners of an approaching and tragical issue.
The Pawnees and the Omahas are in a state of nearly absolute destitution. Surrounded by enemies, where shall they go to hunt the wild animals which often fail them, hav ing retired to other sections? It is true that for a considerable time it has been customary among them to cultivate a little field of squashes and corn; but often, also, when the harvest appears to meet their expectation and their toil, the enemy comes suddenly and wrests from them this last pitiful resource.
The buffalo is disappearing and diminishing each successive year on the prairies of the upper Missouri. This does not, however, hinder them from being seen grazing in very numerous herds in particular localities; but the area of land
|